Art Deco, Art Nouveau, Jugendstil

Met Art Deco wordt de kunst in het Interbellum aangeduid. In zijn algemeenheid kan men zeggen dat het belangrijkste verschil met de bekendste kunststroming uit het eind van de 19e eeuw, de Art Nouveau, het gebruik van strakke lijnen en geometrische figuren is. Men vindt Art Deco vormgeving zowel in de toegepaste kunst als in de beeldende kunst.

Er behoren vele verschillende stijl- en kunststromingen uit de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw tot de Art Deco. In Nederland vinden we de Amsterdamse School met de architecten Berlage en Dudok, ook werden meubels in Amsterdamse School stijl gemaakt. De Stijl, met de kunstenaars van Doesburg, Mondriaan en Rietveld, streeft naar een radicale hervorming van de kunst, waarbij de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld een grote rol spelen. Men beperkt zich vaak tot de primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving. Functionaliteit en zakelijkheid in architectuur en gebruiksvoorwerpen worden tot het uiterste doorgevoerd (maar ook in de schilderkunst).

In Frankrijk greep men met het decoratieve concept van de Art Deco terug op haar ambachtelijke traditie. Art Deco is hier voornamelijk een decoratieve kunst. Duitsland zette in op een, door de ideeën van Bauhaus gedragen, puristisch Modernisme met een sociaal engagement. In Italië vinden we het Futurisme en in de glaskunst de Stile Novecento.

Resultaat 1–18 van de 50 resultaten wordt getoond