De Bergense School

Dirk Filarski (1885-1964) - Bloemstilleven

 

             Germ de Jong

Bloemstilleven van Germ de Jong

Leo Gestel, die veelal als grondlegger van de Bergense School wordt gezien, had van 1904 tot 1911 een atelier in Amsterdam. Hier waren schilders als Piet van der Hem, Jan Sluyters en Schröder geregelde bezoekers. Men besprak hier de ideeën van de Tachtigers en de Socialisten en men bedacht dat kunstenaars als drager van de cultuur voor het volk moesten fungeren. Men was geïnspireerd door Van Gogh en Cézanne en ook de gebroeders Maris maar zij vonden dat de Haagse School in haar nabloei was vastgelopen.

Mathieu en Piet Wiegman, Dirk Filarski, Germ de Jong, Colnot en andere latere leden van de Bergense School wilden een andere wereld scheppen met behulp van de natuur, waarbij vooral Van Gogh een voorbeeld was. De schilders maken werken beïnvloed door het luminisme, een stroming die veel overeenkomsten heeft met het pointillisme. Het luminisme is een verhevigde vorm van het pointillisme en maakt gebruik van blokvormige vlakken met zeer heldere kleuren. De overgang naar het luminisme kunnen we zien als een reactie op de stijl van de Haagse School en het impressionisme en wordt sterk beïnvloed door de ontwikkelingen in België (les Vingt en het symbolisme).

Piet Van Wijngaerdt (1873-1964)

Piet Van Wijngaerdt

 

Dirk Filarski en Arnout Colnot vestigen zich in 1908 als eersten in Bergen in een boerderij van de Amsterdamse koopman August Maschmeyer die veel schilderijen van de Bergense School in zijn collectie zal opnemen. Filarski gaat na zijn huwelijk in de expositieruime van Maschmeyer wonen; de zogenaamde Kunsttempel. Leo Gestel wordt als grondlegger van de Bergense school gezien omdat hij optrad als adviseur van de kunstverzamelaar Piet Boendermaker die 2500 werken van de kunstenaars van de Bergense School zal aankopen, waaronder veel werken van Filarski.

Dirk Filarski (1885-1964) - Bloemstilleven

Dirk Filarski – Bloemstilleven

 

Filarski volgde lessen aan de Quellinusschool in Amsterdam en studeert daarna aan de school voor Kunstnijverheid. Hij maakt van de kring van Bergense kunstenaars de meeste buitenlandse reizen en schildert tot 1917/18 vooral in luministische kleuren, daarna wordt zijn werk donkerder en meer expressionistisch. Zijn doeken worden gekenmerkt door een vlotte schilderstreek en een maximale vulling van het doek. Filarski is het meest bekend om zijn buitenlandse landschappen en zijn stillevens. Filarski heet voluit Dirk Hermann Wilhem Filarski, zijn schilderijen zijn daarom vaak ondertekend met D.H.W. Filarski.