Vaas van Charles Schneider (1881-1953)

Vaas van Charles Schneider

Vaas van Charles Schneider (1881-1953)

Charles  en zijn broer Ernest werkten beiden voor Daum, waar Charles Schneider een belangrijke kunstenaar was. In 1913 starten ze hun eigen bedrijf. Dit bedrijf moest na de Eerste Wereldoorlog sluiten. Een nieuw opgestart bedrijf, de Societe Anonyme des Verreries Schneider, was succesvoller en met behulp van arbeidskrachten van Daum en Muller-Frères zien we vanaf 1923 de productie sterk toenemen. In 1926 is het de grootste glasfabriek van Frankrijk. De productietechnieken werden uit de School van Nancy overgenomen maar de ontwerpen van Schneider waren moderner, en qua stijl sloten ze meer aan bij de nieuwe art deco periode. In 1925 wordt Schneider gevraagd jurylid te zijn voor de beroemde Exposition des Art Decoratifs in Parijs. Daardoor kon hij helaas geen stukken uit zijn eigen fabriek laten tentoonstellen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de fabriek van Schneider, waar Charles Schneider zelf ook werkt, bestaan twee productielijnen naast elkaar. De productie bestaat uit glas ondertekend met “Schneider” of “Le Verre Francais” (soms ook “Charder”, aan de voet of onderkant ondertekend).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het glas ondertekend met Le Verre Francais (meestal geëtst glas) is commerciëler en wordt door een groter publiek gekocht. In Parijs werden de twee soorten glas ook door twee verschillende winkels verkocht (onder de schaal is nog een sticker te vinden van een van de winkels).OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dat het glas van Le Verre Francais werd gekocht door een grote publiek, betekent niet dat het van mindere kwaliteit was; ook hier vinden we prachtige ontwerpen die voor de bovenlaag van de samenleving werden geproduceerd.

Het glas uit de fabrieken van Schneider wordt gemaakt in de periode 1920-1929. In 1931 wordt, mede door de wereldwijde economische crises, de exploitatie stopgezet. Pas in de jaren tachtig wordt het glas van Schneider volledig naar waarde geschat en en ontvangt het dezelfde waardering als het glas van Galle en Daum.