Vanaf 21 november bij de Kling in Schimmert expositie met werken van de graficus Jan van Helden

Jan van Helden Man in hotelkamer

Jan van Helden (1932 – 2006) is in 1932 te Herkenbosch geboren. In 1950 gaat hij naar de Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Na een jaar gewerkt te hebben bij Stikstofontbindingsbedrijf S.B.B. volgt hij tussen 1957 en 1961 de Jan van Eyckacademie te Maastricht. Van Helden was medewerker bij twee religieuze tijdschriften; Speling van de karmelieten en Kruispunt; maandblad voor het katholieke gezin. In de jaren zeventig neemt hij deel aan een expositie, georganiseerd door het communistische tijdschrift de Waarheid en in de jaren tachtig neemt hij deel aan exposities in de DDR.

Jan-van-Helden-De-gewaagde-grap

Jan-van-Helden-De-gewaagde-grap

Medestudenten roemen van Helden om zijn talent als tekenaar. Op de Jan van Eyckacademie kiest van Helden voor de studierichting vrije grafiek onder leiding van Hub Levigne. Tijdens de eindexamenprestatie wekt zijn werk al grote bewondering van recensenten.

Jan van Helden Automaat

Jan van Helden Automaat

Van Helden had de overtuiging dat kunst er voor iedereen moet zijn, vandaar ook zijn expliciete keuze voor grafiek. Door de reproduceerbaarheid van grafische kunst kan de prijs van de kunstwerken laag blijven. De technische kant van de grafische kunst wordt door van Helden met groot vakmanschap uitgevoerd, daarnaast zijn de afbeeldingen zeer oorspronkelijk in het expressief realisme en de deformatie van de figuren. Het is een duidelijk beeld van Van Helden op de werkelijkheid. Veel van zijn etsen zouden als illustraties bij krantenartikelen kunnen dienen en laten duidelijk zien wat er onder de oppervlakte leeft (“Bezoekershal bejaardentehuis” of “Automaat”) . We zien de eenzaamheid van mensen (“Man in hotelkamer” of “Driesterrenrestaurant”). De etsen stemmen tot nadenken maar ze zijn ook een plezier om naar te kijken als men let op de uitwerking van de vele details.

Jan van Helden Man in hotelkamer

Jan van Helden Man in hotelkamer

In de jaren zestig en zeventig zien we dat Jan van Helden, ook door de toenemende belangstelling voor grafische kunst, groot succes heeft met zijn prenten. In het overzicht van grote Limburgse kunstenaars van de 19e eeuw tot heden, mag Van Helden niet ontbreken.

Jan van Helden Driesterren restaurant

Jan van Helden Driesterren restaurant