Knobbelvaas van de Porseleine Fles
Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles Knobbelvaas van de Porseleine Fles

Knobbelvaas van de Porseleine Fles

Beschrijving

Knobbelvaas van de Porseleine Fles

Ook wel gespeld als De Porceleyne Fles. De fabriek is in 1660 opgericht door Jacobus Pynacker. In 1698 gaat de fabriek over in handen van Johannes Knotter. Vanaf 1770, als Johannes Harlees de eigenaar wordt, wordt de fles gebruikt als merkteken samen met zijn initialen (HL).
In de 16e eeuw wordt de het Hollands aardewerk; faience of majolica, vooral geïnspireerd door Spaans en Italiaans aardewerk. Vanaf het begin van de 17e eeuw zien we dat er, door de invoer van het Chinees porselein, waarmee het aardewerk moet concurreren, Chinese motieven in vooral blauwwitte decors te vinden is. In het midden van de 17e eeuw is er een tijdelijke stop in de import van Chinees aardewerk. We vinden in het derde kwart van de 17e eeuw voornamelijk Europese decors op het aardewerk. De knobbelvaas zou uit deze tijd moeten stammen. De signatuur is van Jacobus Pynacker (periode 1660-1698). Een vaas uit deze tijd is uiterst zeldzaam. Volgens een verzamelaar zou de vaas een kopie uit de 19e eeuw zijn (en in dat geval gemaakt in Frankrijk). De kleurstelling en het tinglazuur (bij de rand op sommige plekken weg) wijst er echter niet op.

Hoogte ca 45,5 cm.

Categorie: